Ileanda – Liceul Tehnologic ”Ioachim Pop” – ”Sub Steaua lui Eminescu”

În data de 19 ianuarie a avut loc omagierea poetului simbol al literaturii romane, Mihai Eminescu, și odată cu împlinirea a 166 de ani de la nașterea sa, Liceul Tehnologic “Ioachim Pop” Ileanda a organizat sub îndrumarea profesorilor de limba și literatura romana un eveniment cultural inedit denumit” Sub Steaua lui Eminescu”.
Activitatea a cuprins și un concurs prin care elevii liceului au avut ocazia de a-si expune gândurile prin analiza literara a unor capodopere eminesciene sau a operei în general. Lucrările au fost evaluate de către catedra de limba și literatura romana formata din: Mirela Oniga, totodată directoarea liceului și coordonatoarele principale ale activității, Gabriela Mihiș și Lenuța Pop. Câștigătorii au primit cărți din partea editurilor Școala Ardeleană-Cluj-Napoca, Limes-Cluj-Napoca, Pergamon-Bistrita Năsăud , Bibliopolis-Bistrita Năsăud și Nomina-București și după oficierea premierii și-au prezentat lucrările.

Tot cu acest prilej, în interiorul bibliotecii liceului a fost susținut un recital de poezie de către fosta profesoara de limba și literatura romana, actuala pensionara, Octavia Ceaca împreună cu elevul Gabriel Popan și un recital muzical susținut de eleva Denisa Lar.
La activitate a luat parte și viceprimarul comunei Ileanda, Cornel Lar care și-a exprimat în câteva cuvinte gândurile și mândria de a avea în istoria literaturii romane un nume mare, cel de Eminescu.
Întâlnirea s-a desfășurat sub atenta supraveghere și organizare a consilierului Editurii Nomina, scriitorul Traian Parva Săsărman care pătrunde din ce în ce mai adânc în spiritualitatea comunei, făcându-și loc în sufletele unora dintre noi prin implicarea și dezvăluirea ineditului.
Astfel Eminescu este și va rămâne pentru noi toți luceafărul literaturii românești și demnă de reținut este opinia criticului literar Tudor Vianu: “Limba romana devine un instrument absolut docil în mâna lui magistrală și poetul o folosește pentru a exprima gânduri și viziuni cum nu se mai luminasera niciodată într-o minte românească”.

Ionut CĂLĂCEAN

Lasă un comentariu