Satul Buzaş aparţine comunei Rus. Sătenii sunt harnici, ocupaţia lor de baza fiind agricultura, practicată în pământul fertil, din lunca Someşului. De altfel, numele localităţii provine de la cultura grâului (buza), care în ungureşte înseamnă grâu.
Satul Buzaş este aşezat pe malul stâng al râului Someş la 5 km de centrul de comună şi 2 km de satul Podiş (Ciumeni). Amplasarea geografică a localităţii este una ideală, cu păduri seculare în spate şi câmpul fertil în faţă, limitat de râul Someş. Cele 86 de case se întind pe o lungime de aproape 2 km majoritatea pe marginea şoselei principale, iar restul pe cele 5 străzi laterale numite ulicioare. Dacă până în anii 60 satul a cunoscut o ascensiune demografică, după acest an buzăşenii au trecut la culturalizarea copiilor prin trimiterea la şcoli atât în în oraşele apropiate cât şi în centrele regionale din Transilvania. Majoritatea nu s-au mai întors în sat după terminarea studiilor, astfel că la sfârşitul anilor 90 satul a pierdut aproape jumătate din populaţie.
Cu o populaţie majoritar îmbătrânita satul a început să reînvie demografic după anul 2000 prin tinerii întorşi şi stabiliţi acasă.