Buzaş – Monografie (Galerie FOTO)

Buzas-motiv popular

Începuturile au fost consemnate de către maghiari, singurii care ştiau carte la aceea vreme. Probabil din această cauză românii apar destul de târziu în consemnările monografice, după anii 1700, ca iobagi pe proprietăţile ungureşti numite posesiuni.

În 1554 denumirea satului era BUZAMEZO, în româneşte BUZASIU, nume luat de la cultura grâului (buza), care în ungureşte înseamnă grâu. Numele de BUZAS este consemnat abia două secole mai târziu în anul 1750.
Satul a dat prima personalitate menţionată în Monografia Solnok-Dabâca de către Jozsef KADAR, în 1855. Este vorba de Jeno DADAJ, doctor în filozofie cu studii în străinătate şi scrieri în domeniul ştiinţelor naturii şi filosofiei.Potrivit scrierilor ungureşti, în sat s-au aşezat prima dată maghiarii, prima familie purtând numele de Sandor.Când satul s-a romanizat, dată care nu a fost consemnată de maghiari în documente, a început şi arendarea fiscală.La aceea dată, probabil după trecerea domnitorului Mihai Viteazul în anul 1600 în sat românii erau majoritari.
În anul 1658 în sat nu exista încă preot român, dar în anul 1781 locuitorii au trecut la religia greco-catolica ca după aceea, mai târziu să treacă la cea ortodoxă. Primul preot este consemnat în anul 1805, ce oficia slujbele într-o biserică de lemn cu hramul Sfinţilor Arhangheli.În 1898 preotul satului era Ioan POCOL.
Şcoala a luat fiinţă după anul 1868 având acelaşi învăţător cu satele vecine.
Sătenii sunt harnici, ocupaţia de baza fiind agricultura, în pământul fertil din lunca Somesului. Casele erau construite dintr-o singură cameră şi o bucătărie cu pereţi de lemn şi acoperiş de paie. Sursele de bani ale oamenilor erau vitele, fânul, ovăzul, lemnul şi moara cu pietre de pe malul Somesului numită şi ‚’’a Jelerilor’’ ce aducea un venit de 15 florini lunar. În tabelele de impunere din 1848 sunt menţionaţi doi nobili în sat, Ioan şi Petru FRÂNC.Până la aceea dată în localitate erau menţionaţi numai jeleri, 26 la număr şi 4 iobagi.
În 1886 Buzasul era un cătun cu 277 locuitori în comitatul Solnoc-Dabâca, Plasa Ileanda.

Buzas-motiv popular

MONOGRAFII  DE  FAMILIE

Buzas-Familia Gorbatei-Foto

Buzaş – Familia Gorbatei (Foto arhivă personală)

Buzas-Fam.Penea-Foto arh.pers.-Foto

Buzaş – Familia Penea (Foto arhivă personală)

Buzas-Fam. Butuza Dumitru-Foto

Buzaş – Familia Butuza (Foto arhivă personală)

Buzas-motiv popular

Buzas-motiv popular

Un comentariu la „Buzaş – Monografie (Galerie FOTO)”

Lasă un comentariu