Activitatea profesională a doamnei profesoare
Popovici Elisabeta Doina
Data nașterii: 19 iunie 1929, în Ileanda, județul Sălaj
Părinți-tata: Octavian-ofițer;
-mama: Veturia-casnică.
Școli urmate:
-clasele I-IV: Bistrița-Năsăud, 1936-1940
-clasa I liceu-Câmpulung Muscel;
-clasa a II-a liceu: Oravița, județul Caraș Severin;
-clasa a III-a liceu: cls. a X-a-Craiova(Liceul Regina Elisabeta);
-clasa a XI-a; a XII-a și bacalaureatul-Cluj-Napoca, Liceul Teoretic Nr.1.
”Între timp la Craiova, am luat ore de pian, care au echivalat cu școala de muzică și am susținut examen la Conservatorul de muzică și artă dramatică- Craiova, 1946. La Cluj-Napoca am urmat cursurile Facultății de Geologie-Geografie (1950-1954) din cadrul Universității ,,Victor Babeș”, iar în anul 1954 am susținut examenul de diplomă.
În anul 1954 am fost repartizată la Școala de 7 ani Glod, unde am profesat până în 1958, când am fost transferată la Școala de 7 ani Ileanda, apoi am predat la liceu până la pensionare. În tot acest timp am predat mai mult discipline: geografie, geologie, fizică, chimie, bilogie, limba franceză, limba latină, logică, psihologie, muzică. După pensionare am mai lucrat 2 ani ca secretară, cu jumătate de normă, la Școala Generală Ileanda.
Bineînțeles, de-a lungul activității profesionale am parcurs pașii necesari perfecționării: definitivatul-1961, gradul II-1968 cu lucrarea ,,Atmosfera comunei Ileanda”, gradul I-1975 cu lucrarea: ,,Așezările omenești din bazinul Ilenzii”. Alte cursuri de perfecționare pe care le-am urmat au fost la limba franceză și geografie-1963, respectiv 1975.
Amintiri prea multe și frumoase și unele mai puțin frumoase, ca să se poată înșira pe o bucată de hârtie o muncă de 30 de ani, petrecuți alături de generații de elevi, care alcătuiau pentru mine o adevărată familie. Eram în mijlocul lor aproape tot timpul, îndemnându-i spre acumularea de cunoștințe
necesare vieții. Am avut o bună colaborare cu elevii, prin orele de dirigenție, care se prelungeau și după ce suna clopoțelul, elevii destăinuindu-se, aveam ocazia să le dau sfaturi ce să le fie de folos în viață. Paralel le făceam o educație cetățenească-patriotică, atât în timpul orelor, cât și în afara școlii, inclusiv în timpul vizitelor efectuate la domiciliul elevilor. Munca mea a fost apreciată atât de conducerea școlii, dar, mai ales, de Inspectoratul Școlar Zalău. Pe parcursul activității mele aș menționa câteva repere esențiale. Astfel, în anul 1972 am participat din partea Casei Corpului Didactic la consfătuirile profesorilor de geografie de la Suceava, iar 1973 la Sibiu. În februarie 1973 am participat la Congresul național de colaborare între popoare cu lucrarea: Mediul înconjurător-factor important de înțelegere și colaborare între popoare desfășurat la Cluj-Napoca. Cu câțiva elevi premiați din județul Sălaj am participat la Timișoara la comunicările științifice ale elevilor din țară. O altă manifestare importantă a fost Simpozionul ,,Turismul național” de la Zalău la care am participat cu o lucrare despre excursiile efectuate și importanța lor. Pe plan extrașcolar, am lucrat cu pionerii din unitatea Ileanda și am participat la cursuri de perfecționare la București. În 1973 am fost președintă a unității de pioneri, iar în anul 1977 președintă de Consilii Comunale. Astfel, în 1977 am primit diploma de ,,evidențiat”. Cu pionerii am muncit mulți ani, participând la diferite manifestări, cu rezultate foarte bune: montaj literar-muzical pentru care am luat diplomă specială în anul 1977, am participat și la faza pe țară la Oradea. Am fost numită de către Inspectoratul Școlar metodistă la specilaitatea geografie și la dirigenție. Astfel, am efectuat inspecții școlare la școlile din Rus, Șimișna, Gâlgău, Glod, Gostila. Tot din partea Inspectoratului am fost numită vicepreședintă la bacalaureat, la liceele din Zalău, Cehu Silvaniei, Șimleul Silvaniei, la Sărmășag, Jibou și la examenele fără frecvență de la Șimleul Silvaniei.
Amintirile cele mai frumoase le am din munca cu pionerii și cu elevii de liceu prin numeroasele excursii făcute în fiecare vară, reușind să vizităm toate regiunile țării, să le dezvolt dragostea față de țară, prin cele mai pitorești regiuni: M-ții Apuseni, Răsăriteni, Meridionali, prin vizitarea monumentelor istorice, cetățile de la Suceava, Neamț, Râșnov, Rupea, Deva, Hunedeoara, Peleș, Bran, prin numeroasele mănăstiri din Moldova, Oltenia, Predeal, prin zonele unde s-au dat luptele și s-au câștigat bătăliile: Mausoleul de la Mărășești, Mărăști, Oituz, de altfel prin cunoașterea întregului teritoriu românesc. Am efectuat o expediție cu un grup de 10 elevi și o profesoară însoțitoare, colindând astfel Maramureșul, cu obiectivele de la Moisei, cu stațiunea din M-ții Rodnei, de unde am cules folclor local, poze cu diferite costume naționale, alcătind un frumos album ce a fost premiat cu ,,mențiune”. Pe pioneri i-am învățat să croșeteze, să țese mici cămășuțe, să deseneze în cadrul diferitelor cercuri. Am fost directoare de Cămin Cultural, în acest sens am participat cu echipa de dansuri populare prin diverse orașe: Zalău, Târgu Mureș, am jucat piese de teatru, ajutați de profesorii: Mureșan Ioan, Terec Liviu, Șleam Elena. Pentru comuna Ileanda am conceput două cărți în ceea ce privește dezvoltarea turismului în zona Ileanda, prima carte intitulată: ,,Ileanda, ținut someșean”, a doua carte: ,,Ileanda, vatră strămoșească”, apărută cu ocazia inaugurării monumentului eroilor.”
Articol oferit de Prof. Mirela ONIGA
Frumos
Era un indrumator de prestigiu.
Am absolvit Liceul de Cultura Generala – Ileanda, in anul 1974, Sectia Real. I-mi amintesc cu mare placere de D-na Profesoara si de orele de Geografie, care erau o adevarata placere pentru noi elevii Domniei Sale. A fost o profesoara de exceptie, pe care am stimat-o si am admirat-o intotdeauna. Multumesc D-na Profesoara!
+You
Gmail
Images
Sign in
Google SearchI’m Feeling Lucky
ntesc cu mare placere