Rus – Jocul Moşuţilor (VIDEO)

Rus-motiv popular

’’Nu este casă în sat unde să nu intre Moşuţii’’ spun localnicii!  Anul Nou nici nu vine până nu se aud flişcăiturile, gorduna şi ceatăra!’’ mosuti2Aşa poate fi descrisă în cuvinte atmosfera de An Nou în Rus. Înainte de lăsatul întunericului se aleg doi feciori neînsuraţi care au fost de ispravă în anul ce stă să treacă şi se adună laolaltă cu o parte din suflarea satului la casa gazdei ce omeneşte Moşuţii. Aici gazda pune la bătaie doi căpiţi de rogoz de baltă sau paie de ovăz moi, din care oamenii torc şi împletesc un singur fuior bine strâns, lung cât să înfăşoare din cap până în picioare feciorul ce va fi ales să îmbrace acest costum.
Echiparea celor doi moşuti este încă un prilej de voie bună şi împlinire, fuiorul bine răsucit de toţi participanţii la această îndeletnicire aduce ideea de unitate iar paiul din care este făcut aduce în prim plan anul vechi plin de belşug, gata să fie înlocuit de cel nou plin de speranţe şi gânduri bune.
După aproape două ceasuri cei doi flăcăi bine învârtiţi în fuioarele de paie  încep o misiune deloc uşoară. Cu două măşti confecţionate din cartoane colorate în culori diferite ce simbolizează cei doi ani, dansează acompaniaţi de un taraf tradiţional în toate casele din sat.
Jocul lor lăsa belşug în fiecare casă prin paiele căzute din costumaţie în timpul dansului, dar aduc şi bucuria despărţirii de anul vechi şi păşirea în cel nou, cum altfel decât în cel mai plăcut mod posibil, jocul popular de pe Someş!

În Rus, de-a lungul zecilor de ani s-a împământenit şi o cutumă. Cu cât sunt cinstiţi Mosutii în noaptea de Anul Nou atât va primi şi preotul în preajma Bobotezei când va veni să binecuvânteze casele oamenilor.

Rusenii aşteaptă obligatoriu Mosutii cu poarta deschisă şi lumina aprinsă în curte şi odăi,  dincolo de momentele statistice şi bineînţeles oficiale ale orei orei zero, când lumea desface şampaniile şi urează La Mulţi Ani celor dragi!

Adevăratul început de an după rânduiala din bătrâni vine numai când Moşuţii  părăsesc curtea după un joc popular  ’’din capat’’!

Prima secvenţă filmată a văzut lumina micului ecran la începutul anului 1999, pe posturile centrale TVR si Antena1. Gazda Moşuţilor a fost în acel an Pe Vale în gospodăria familiei Maria şi Ioan Chira, unul dintre băieţii de ispravă meniţi să poarte povara din paie a vechiului an fiind chiar feciorul lor Ionuţ.

Rus-motiv popular

Rus-motiv popular

Lasă un comentariu