Comuna Rus este situata în partea de nord-est a judetului Salaj, la o distanta de 34 km de orasul Dej, 60 km de Baia -Mare si 75 km de Zalau (resedinta de judet), pe soseaua judeteana 108 S. Este asezata pe malul stâng al Somesului, strajuita fiind de o parte si de alta de dealuri semete.
Ea se învecineaza la sud si sud-est cu satul Simisna, la sud-vest cu satul Fântânele, la nord-vest cu Buzas, la nord cu Dabâceni, la nord-est cu Glod si la est cu Chizeni. Hotarul localitatii se întinde pe o suprafata de aproximativ 21 km patrati. Vatra actuala a comunei este situata în lunca si pe terasele Somesului, fiind brazdata prin mijloc de Valea Iepii, care îsi are izvoarele în hotarul satului Fântânele, numit alta data “Iapa”, si lateral de Valea Simisnei si Valea Rinului, fara a constitui limite de hotar cu satele vecine.
Prima mentiune documentara a asezarii Rus, dateaza din anul 1325. Biserica si scoala au fost pilonii principali de rezistenta a locuitorilor din Rus, împotriva adversitatilor cu care s-au confruntat de-a lungul veacurilor. Primele mentiuni scrise, legate de existenta bisericii în satul Rus, le gasim într-o monografie din anul 1658. Prima scoala din localitate, a fost construta între anii 1860-1862.
Comuna Rus a fost, de la începuturi si pâna azi, o asezare româneasca, cu oameni harnici, care si-au pastrat limba, traditiile si obiceiurile, transmitându-le cu mândrie urmasilor. Situata pe valea Somesului, si având pamânt bun, chiar daca nu mult, ocupatia de baza a locuitorilor a fost agricultura si cresterea animalelor. În comuna salajeana care tine si ea pasul cu modernitatea, se mai pastreaza înca multe traditii.
Obiceiurile de iarna, reprezinta o constanta spirituala a acestei localitati prin colindele, Steaua, Viflaimul (obiceiuri de Craciun), Turca, Plugusorul si Mosutii Obiceiul de An Nou numit Jocul Mosutilor este pe cât de unic, pe atât de vechi. Originalitatea lui consta în spectacolul si culoarea celor doi tineri necasatoriti care trebuie sa joace acompaniati de taraf traditional în toate caseledin sat, pentru a vesti sosirea noului an si a lasa paie din costumatie în casele oamenilor, simbol al belsugului, Un alt obicei unic, nemaiîntâlnit în alta parte este de Paste, când toata suflarea satului este antrenata într-un concurs de spart oua vopsite numit Ciocota pe duse.În aceasta inedita competitie care nu este întâlnita nici macar în satele vecine ouase tari înving ouale slabe sa totodata le si captureaza.În acest orice localnic posesor al câtorva oua tari la coaja poate duce asasa sute de oua sparte în ziua de Paste.
Toate oboceiurile satului, dar mai ales cele unice amintite mai sus, pastreaza imaginea idilica a satului, în sufletele celor plecati departe de casa.