Şimleu Silvaniei – Despre noi

Aşezat în Depresiunea Simleului, Oraşul Simleul Silvaniei este situat la aproximativ 30 de km de oraşul Zalău, reşedinţa de judeţ al Salajului. Are în componenţa trei sate (cartiere): Bic, Cehei şi Pusta.

Istoria te întâmpina aici la tot pasul. De la tezaurele vechi, datate în perioada timpurie a evului mediu şi până în în perioada interbelică, timp în care s-au întemeiat primele şcoli romaneşti. Zona depresionară în care este aşezat oraşul oferă panorame impresionante, fie că te afli pe Dealul Măgura, fie pe versantul opus, la Cabana Brădet. Într-un act emis la Alba Iulia este consemnată şi prima denumire a localităţii, (Vathasomlyowa) în anul 1251.
Administrativ este organizat sub formă de cetate iar după domnia lui Mihai Viteazul este incendiat de cotropitorii turci. Reşedinţă a principilor ardeleni, Cetatea Şimleului  devine la începutul secolului XIX un loc al spiritualităţii şi identităţii romaneşti.Marele cărturar al vremii, Simion Bărnuţiu întemeiază primele şcoli romaneşti. Imediat după terminarea primului război mondial, în Şimleul Silvaniei se deschide primul gimnaziu romano-catolic dar şi primul liceu românesc din Sălaj în anul 1919.

Lasă un comentariu