Fântânele Rus – UNICAT: Ouă pentru Paşte culese din… copac! (VIDEO-Galerie FOTO)

Fantanele motiv popular

Pus-ai scara la răchită, mă?! Hai şi te suie după uouă că io nu mă poci sui – amu ni!” Sunt vorbele auzite de către Şandoru’ Bencului  în fiecare seară din gura nevesti, câtu-i anu de lung. De Paşte însă, situaţia se schimbă şi vorbele capătă importanţă mai mare. Cum ouăle sunt la mare căutare, fiecare este cules şi pus bine cu mare mare atenţie, ori pentru prăjituri ori pentru ”înroşit” conform obiceiului. (preluare din arhiva transilvania-tv.ro, 04.05.2013)

Banalele şi nelipsitele ouă sunt la mare căutare, mai ales în perioada sărbătorii de Paşte. Cumpărate din magazin sau  căutate prin cuibare de către crescătorii de găini, sunt de nelipsit conform tradiţiei de pe mesele românilor, vopsite sau strecurate in cele mai alese reţete culinare. Pentru a fi în rând cu lumea, familia Benc din Fântânele ”face rost” de ouă într-un mod mai neobişnuit. Le culege din scorbura înaltă a unui copac.

Fantanele-Gaini in copac-1Alexandru şi Viorica BENC din Fântânele-comuna Rus au un obicei de seară cu totul diferit faţă de cel al vecinilor şi chiar al consătenilor. Adunatul ouălor de unde te aştepţi mai puţin!  Banalul coteţ unde înaripatele se adună pentru culcare şi ouat a  rămas pustiu de ani buni şi asta în schimbul răchiţilor foarte înalte din curte, unde găinile şi-au stabilit culcuşul. Iarnă, vară, ploaie sau frig, găinile împart crengile stufoase pentru somn indiferent de vremea de afară. Cu aşa casă aşa si cuibar. Ouăle sunt adunate din scorbura copacului aflată la o înălţime de aproape patru metri la care se poate ajunge doar cu scara.

Căţărarea găinilor taman în răchiţile din gardul curţii a început imediat după revoluţie. Explicaţia proprietarilor ar fi păduchii, des întâlniţi în coteţele clasice. Odată urcate în vârful crengilor, găinile au scăpat de stres dar mai ales de veterinar, care de mai bine de 20 de ani nu a mai reuşit să le vaccineze. Deşi nu ”beneficiază”  de tratamentele administrate obligatoriu suratelor de seama lor, orătăniile  sunt mult mai sănătoase iar de păduchi au scăpat demult, pe cale naturală. Gerurile iernii sau ploile reci de toamnă nu par să le afecteze, spun proprietarii. Tot în acest fel au reuşit să fenteze până şi cel mai şiret animal, specialist în umblatul la coteţ-vulpea!

Fantanele-Gaini in copac-3Odată împământenit, obiceiul de dormitor în aer liber este imposibil de înlăturat. Generaţii întregi de găini au învăţat căţăratul în rachită, încă de la vârsta de pui. Cu cât răchita creşte mai mare, cu atât mai sus urcă şi găinile. Practic din acest motiv proprietarul nu a mai tăiat sau curăţat copacii de două decenii bune. Deşi plouă cu găinaţ în curtea celor doi sălăjeni, ”norocul” ce vine de sus nu i-a determinat să joace până acum la loto. Cu ce se pot lăuda însă, sunt găinile nestresate, ouăle ecologice şi mirarea tuturor celor care le intră în bătătură.

Mircea Mureşan

Fantanele motiv popular

Fantanele motiv popular

Lasă un comentariu