Rus – Stanii Buzaşului (Galerie FOTO)

Rus-motiv popular

O adevărată operă de artă oferită de natură, sculptată în stâncă de-a lungul a mii şi milioane de ani, apare impozantă în faţa oricărui trecător care străbate drumul dintre Rus şi Buzaş.Poveştile despre acest loc sunt multe şi diferite. Există posibilitatea ca pe aceste stânci să fi fost croit un drum iar în grotele vizibile de departe să fi locuit şi oameni în timpurile foarte vechi. Cea mai de suflet poveste pare a fi cea a ”Căldăruşii”, o scobitură perpendiculară de mărimea unui vas mare, unde locul este legat de prezenţa haiducului Pintea care împărţea dreptate şi prin aceste locuri. Stanii Buzaşului sunt uşor de vizitat, fiind şi uşor de găsit Sunt situaţi imediat lângă şoseaua judeţeană ce leagă oraşele Jibou şi Dej, pe malul stâng al râului Someş. Puteţi vizita acest loc şi preţ de câteva minute, măcar pentru o poză lângă versanţii de gresie plini de muşchi şi buturugi chinuite de secetă şi ger.

Urcarea pe stani oferă fiori încă de la primii paşi făcuţi pe treptele săpate în rădăcinile fagilor. Văzute de aproape, buturugile pline de muşchi dau senzaţia unei lumi de basm, luând înfăţişări dintre cele mai ciudate, aproape mitologice.  Dacă ar fi să ne gândim la ”Mama Pădurii” cu siguranţă i-am putea găsi portretul în aceste locuri.

Rus-motiv popular

Rus-motiv popular

Ascensiunea spre poteca încastrată în gresia calcaroasă care leagă cele două grote, este pe cât de sprctaculoasă pe atât şi de periculoasă. Pereţii abrupţi şi poteca îngustă situată la o înălţime de aproximativ 15 metri pot creea emoţie celor mai slabi de înger sau cu rău de înălţime. Cum vremurile sunt moderne, imposibil să nu zăreşti şi amprenta umană în zonă. În ”pas de graffiti” precum în bancuri, Ion şi Mărie sunt de găsit şi aici, bineînţeles, cu povestea lor de iubire cu tot. În rest, frumuseţi la tot pasul!

Rus-motiv popular

Lasă un comentariu